Jaén Blanca

Jaén Blanca

Jaén Blanca és una varietat típica de la zona sud d'Espanya utilitzada per elaborar, juntament amb altres varietats, frescos vins blancs.

Varietat de raïm blanc de conreu a Andalucia i La Manxa malgrat no d'una manera molt estesa. Es té constància de la Jaén Blanca per dos ampelògrafs: la cita Alonso de Herrera el 1513 i, en el segle XVIII, García de la Leña apunta la distinció entre la Jaén Blanca i la Jaén Doradillo.

La Jaén Blanca és una varietat de brotació primerenca, el que la fa sensible a gelades de primavera. És una planta resistent a la sequera i de molt bona fertilitat. Admet podes en curt i  té un bon desenvolupament si es dirigeix en guyot simple o doble, i en aquests casos s'haurà de vigilar l'excés de productivitat. És molt sensible a la Botrytis i sensible a l'oïdi i al corriment del gotim per excés de vegetació. L'aplicació de sofre en combinació amb una forta insolació pot comportar cremades.

La  seva morfologia pot arribar a confondre-la amb la Palomino. Presenta un pàmpol de port mig dret, amb fulles adultes pentagonals lobulades; gotims de tamany gran, solts i irregulars, amb baies mitjanes-grans i esfèriques, amb una pell gruixuda de color groc-verdós. Produeix un most amb un baix contingut en sucres i baixa acidesa total.

Tradicionalment, els vins de raïm Jaén Blanca s'empreat amb els de Palomino Fino per a l'elaboració dels vins de Xerès. Els vins de la varietat Jaén són vins pàl·lids, amb una mitjana càrrega fruiteraa i un moderat contingut alcohòlic.

Altres denominacions d'aquesta varietat són Amor Blanco, Aujubí, Baboso Blanco, Baladí, Bastardo Blanco, Calagraño, Jaén Blanco y Valadí.

No hi ha productes que concordin amb la selecció.