Dominio do Bibei

Dominio do Bibei

Amb l'objectiu de recuperar la més pura tradició vinícola de la Ribeira Sacra, Dominio do Bibei elabora grans vins de forma gairabé artesanal.

Vins elaborats en un paratge escollit pels monjos per portar la seva vida d'oració i treball; són les valls pels quals transcorre el riu Bibei, les mateixes valls que van veure com els romans van executar importants obres d'enginyeria hidràulica per a l'explotació de les mines de Las Medulas i el túnel de Montefurado; els responsables, també, de la introducció de la viticultura a aquesta regió gallega.

Els Cellers Dominio do Bibei, a la DO Ribeira Sacra, elaboren cada any un vi nou i elegant, perquè cada any obtenen un raïm diferent, un raïm que neix sobre un sòl dominat per un clima atlàntic. Un sòl que va ser modelat per les mans del viticultor. Unes mans que li van donar al terreny unes siluetes que encara avui retallen els pronunciats vessants, aconseguint bancals de vinyers escalonats que pretenen domesticar l'abrupta orografia de la Ribeira Sacra. Els vinyers de Dominio do Bibei, d'edats compreses entre els 15 anys fins a arribar als que presumeixen de ser centenaris, s'assenten en altituds compreses entre els 300 i els 670 metres sobre el nivell del mar, sobre una base rocosa de granit i pissarra, en sòls àcids, pobres en matèria orgànica, i amb una textura llimo-argilenca. Les varietats conreades són la: Mencía, Brancellao, Mouratón, Souson, GarnatxaGodello i Albariño.

El celler Dominio do Bibei, situat a la localitat de Manzaneda, Ourense, va presentar el seu primer vi el 2002, tot i que l'aventura va començar l'any 2000. Es van dissenyar unes instal·lacions subterrànies completament integrades amb i que alhora minimitzaven l'impacte visual, a més de poder-hi emprar sistemes bioclimàtics de refrigeració. Van aprofitar el pendent natural del vessant per construir-hi diferents i independents volums i, d'aquesta manera, aconseguir, per efecte de la gravetat, el trasbals sense estrès del raïm, el most i vi.

Els vins de Dominio do Bibei, de producció gairebé artesanal, s'elaboren principalment amb dues varietats, la Mencía i la Godello, amb les quals s'elaboren els monovarietals Lacima (amb una petita part de Brancellao) i Lapena. El vi negre Lalama de Cellers Dominio do Bibei és un dels grans i reconeguts vins negres gallecs que conté un alt percentatge de Mencía completat amb Garnatxa, Brancellao i Mouratón.

En els inicis, aquest celler gallec va estar assessorat per Sara Pérez i René Barbier, hereus d'una gran tradició vinícola i propietaris del celler Venus La Universal, a la DO Montsant. A més a més, Sara Pérez dirigeix el celler familiar Mas Martinet, i René Barbier el celler Clos Mogador, tots dos a la DOQ Priorat.

  • Any de fundació: 2000
  • Direcció:  Langullo s/n
  • Ciutat: Manzaneda
  • Província: Ourense
  • Codi postal: 32781
  • País: Espanya
  • Telèfon: 34 627 071 544
  • www.dominiodobibei.com
  • ¿Ofereix visites guiades? No
  • ¿Ofereix serveis d'enoturisme?  No

Denominacions d' Origen:

Ribeira Sacra

Varietats negres:

Mencía, Brancellao, Mouratón, Souson, Garnatxa

Varietats blanques:

Godello, Albariño, Doña Blanca

2 Article(s)

2 Article(s)