Can Ramon Viticultors del Montgròs

Can Ramon Viticultors del Montgròs

La recuperació del conreu de la vinya al Massís del Garraf és un dels majors èxits del celler Can Ramon Viticultors del Montgrès. Els seus expressius caves i vins s'elaboren aplicant la biodinàmica.

A la Masia Can Ramón l'activitat vitivinícola, tant pel que fa al cultiu i l’elaboració com a la comercialització de vins amb colònies americanes i el mercat al sud del país Gal•ló, s'inicia al segle XIV. Aquesta activitat es va veure paralitzada per l'eclosió de la fil•loxera i la modernització de la regió amb la indústria que va absorbir la mà d'obra que anteriorment s'ocupava al vinyer. A poc a poc, les terres van deixar de conrear-se i fins i tot les més allunyades de la propietat van ser ocupades per la vegetació d'un bosc mediterrani.

No és fins a l'any 2001 que el celler Can Ramón Viticultors del Montgrès del Penedès, situada al municipi de Sant Pere de Ribes en ple Parc Natural del Massís del Garraf davant del mar Mediterrani, s’hi reprèn l'activitat vitivinícola de la mà dels germans Manel i Joan Aviñó. Aquest projecte es concep amb la idea d'elaborar vins i caves de Can Ramón tal com s'havia fet antany, seguint el calendari lunar que determina quan s’han de començar les diferents tasques vitícoles i també emprar-hi els conceptes agrícoles respectuosos amb el medi ambient, sense usos d'herbicides i pesticides, a més d'utilitzar-hi paràmetres biodinàmics.

En aquesta regió amb pendents de fins a un 30% de desnivell, els vinyers han ocupat als vessants del Montgròs (358 m) els terrenys menys fèrtils en terrasses de paret de “pedra seca”, sobre sòls blanquinosos de naturalesa calcària combinada amb argiles, de poca profunditat i amb un important component mineral. Aquesta combinació limita la producció d'una vinya que proporciona un fruit del qual s'elaboren vins d'un caràcter molt singular, mineral, i d'una gran qualitat. Els vins blancs de Can Ramón aconsegueixen un alt potencial d'envelliment i mantenen el caràcter mineral.

El conjunt de parcel•les conreades de Clos Lentiscus no superen les 22 hectàrees, i individualment no aconsegueixen l'extensió d'una hectàrea. Les varietats autòctones del Massís del Garraf, Xarel•lo, Malvesia de Sitges i Sumoll, ocupen el 95% de tot el cultiu i el 5% restant es compon de les varietats Samsó (Cariñena) i Ull de Llebre (Tempranillo).

A Can Ramón tots els caves Clos Lentiscus són elaboracions monovarietals de les varietats Samsó per al rosat, Malvasia de Sitges per al Blanc de Blancs i la Sumoll per al Blanc de Noir. Tots aquests vins del Montgròs s'elaboren amb vins base obtinguts sota cànons de la biodinàmica per poder gaudir de la màxima expressió del vi escumós Clos Lentiscus de Can Ramón Viticultors.


  • Any de fundació: 2001
  • Direcció:  Camí del Montgrós - Parc Natural del Garraf
  • Ciutat: Sant Pere de Ribes
  • Província: Barcelona
  • Codi postal: 08810
  • País: Espanya
  • Telèfon: 34 667 517 659
  • www.closlentiscus.cat
  • ¿Ofereix visites guiades? Si
  • ¿Ofereix serveis d'enoturisme?  No

5 Article(s)

5 Article(s)