CHARDONNAY I VERDEJO

Si haguéssim de fer la llista dels raïms blancs més importants d'Espanya, les varietats Chardonnay i Verdejo ocuparien dos llocs d'honor. La llista seria completa amb les varietats Albariño, Xarel.lo, Godello, Macabeu i Garnatxa Blanca.

Originari de Borgonya, el Chardonnay és el raïm blanc més conegut que hi ha al món. De fet, és una varietat tan cèlebre que bé podria ser qualificada com la més coneguda del món en termes absoluts. Fins i tot més que el Cabernet Sauvignon.

Fàcil de produir, el Chardonnay és un raïm de maduració precoç amb un grau relativament elevat d'alcohol i una acidesa mitjana.

Plantada arreu del món, quan es conrea en climes càlids sol produir vins que tenen textura sedosa i presenten notes tropicals. D'altra banda, quan la varietat creix en climes frescos dóna lloc a vins més àcids i tensos. En tots dos casos, és comú envellir el vi en barriques de roure.

Tot seguit us proposem cinc Chardonnays de primera línia. Tots són vins monovarietals.

Des d'Alacant, l'excel.lent vinyater Enrique Mendoza ens presenta Enrique Mendoza Chardonnay Fermentado en Barrica, un vi àgil i precís, amb originals tocs salins. Actualment, l'anyada 2015 està esgotada. L'anyada 2016, que promet ser una de les millors dels darrers anys, estarà disponible a partir del mes d'abril.

Tot un clàssic del SomontanoEnate Chardonnay Fermentado en Barrica 2015, és un vi dens i plaent produït per Bodegas Enate.

Des d'Alella, la DO més petita de Catalunya, Parvus Chardonnay 2015 és un vi blanc fet de raïm provinent d'agricultura ecológica elaborat pel Celler Alta Alella.

Sofisticat i expressiu, Miranda d'Espiells 2015 és un altre vi blanc ecològic elaborat al Penedès per Juvé i Camps.

Sense sortir del Penedès, us proposem un vi confidencial del Celler Augustus Forum: Augustus Chardonnay 2015, una combinació de frescor i intensitat.

Parlem ara de la varietat Verdejo. Originària de Rueda, en la zona nord de la planúria castellana, es pensa que va ser introduïda a la regió al segle XI per repobladors mossàrabs.

En aparença menys sofisticada que la Chardonnay, la varietat Verdejo té, tanmateix, una acidesa natural superior i un caràcter distintiu. Els vins elaborats amb Verdejo mostren inconfusibles tocs herbacis i subtils notes amargues que els otorguen una gran personalitat. La varietat també suporta bé la criança en barriques de roure, i té una bona capacitat d'envelliment.

Vet aquí els nostres suggeriments. De nou, cinc vins monovarietals.

Menade Verdejo 2016 és un vi jove de conreu ecològic produït per Bodegas Menade.

Fet a partir de ceps centenaris no empeltats, els quals expressen la varietat amb la màxima puresa, Blanco Nieva Pie Franco 2015, de Viñedos de Nieva és un vi recte i perfilat a un preu excepcional.

Per la seva banda, José Pariente Fermentado en Barrica 2014, produït per José Pariente,és un vi profund i mineral criat durant 6 mesos en barriques de roure.

Del productor d'un dels millors vins blancs d'Espanya, Belondrade Quinta Apolonia 2015 fusiona amb èxit l'austeritat castellana i el charme francès. Un vi de Didier Belondrade.

Per acabar, Shaya Habis 2012, de Bodegas y Viñedos Shaya, és un vi de producció limitada procedent de ceps molt vells. Gran potencial d'envelliment.

Fins a la propera entrada,

Gaudiu del vi.